Banda de música

La banda de música "Sant Llorenç" de la Galera.

Existeix des del anys 80 del segle XX, tot i que els orígens d’una formació musical, al municipi, cal buscar-los a principis del segle XX.

La música de banda, tant a la Galera com a la majoria de poblacions de les Terres de l’Ebre, i, a alguns de la demarcació de Tarragona conformen un dels elements de cultura popular amb més valors socials, etnològics, i, en definitiva, un patrimoni cultural viu que cal mantenir, preservar i donar-li continuïtat.

A principis del segle XX la majoria de pobles tenien una banda de música que actuava acompanyant processons i participant en els actes i celebracions més populars. La música de banda acompanyà la festa, la celebració i ha donat i dóna personalitat pròpia a les festes majors, de carrer, a les processons, etc. forma part de la nostra cultura, de la nostra societat i del nostre tarannà. Tradicionalment ha ajudat, també, a combatre l’analfabetisme a través de la formació que ha impartit i ha ajudat a apropar i conèixer la música a tothom.

Els orígens de les bandes de música a les Terres de l’Ebre, es troben a finals del segle XIX. A partir de 1845 comencen a sorgir a les comarques del Montsià i del Baix Ebre les primeres bandes, creades per associacions populars: l’any 1916 es funda la Societat Musical la Lira Ampostina i l’any següent la Societat Musical la Unió Filharmònica, la Banda de Música Municipal d’Alcanar es funda l’any 1846, la banda d’Ulldecona al voltant de 1870, l’any 1904  a la Sénia es crea la Agrupación Cultural Deportiva, Sección Música, avui anomenada Agrupació Musical Senienca, etc.
A la Galera al 1921 es constitueix la “Sociedad Musical Armonia Galerense” (la banda del Centro) que segons els seus Estatuts tenia per objecte: el sostenimiento de la banda de música del mismo nombre y el fomento y el progreso del arte musical y literario.
Al 1927 s'organitza una segona banda la “Unión Musical Agrícola” (la banda del Síndicat) amb els mateixos objectius que l’anterior i dirigida pel director que fou de la Armonia.
Aquestes bandes perduren fins l’any 1936. En motiu de la guerra civil deixen d’existir. Després de la guerra civil es forma una sola Banda (la Mini Banda) amb diferents músics de les dues formacions anteriors que ofereixen música fins als anys 50 que es dissol.

Van passant els anys fins que al 1981 l’Associació de Pares crea la secció musical BANDA DE MÚSICA SANT LLORENÇ. El 8 d’agost de 1986 realitza la seva primera actuació. Des de llavors, la banda “Sant Llorenç” de la Galera, ha actuat arreu de Catalunya, el País Valencià i també a l’estranger: Itàlia, França i Luxemburg. El 1987 va ingressar a la Federació Catalana de Societats Musicals.

L’any 2004, per reformes fiscals, l’entitat es veu obligada a separar-se de l’Associació de Pares i a continuar sola, amb els seus propis estatuts. Treballant tant en la Banda com en l’Escola de música. Actualment la Banda consta d’uns 30 músics, el seu director és el Sr. Oriol Navarro i Valls, i es nodreix d’una Escola de Música, disposa  de la banda de música de l’Escola i  també d'una coral.