Exposició: "La guerra en portada". Fons documental de la família Catà Huguet i la recerca històrica de Marta Coll i Marc Morales

De l’1 al 30 de juny de 2024, la Sala 2, sala d'exposicions temporals de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l’Ajuntament) acollirà una exposició de 60 originals de portades i "Notas Gráficas" de La Vanguardia, d'entre els anys 1936 i 1937. Es tracta d’un fons documental de la família Catà Huguet i la recerca històrica de Marta Coll i Marc Morales

“La col·lecció completa es compon de 140 portades interiors de diari que han estat setanta anys guardades en una calaixera de casa sense moure's.

Va ser en temps de confinament per la pandèmia de la COVID-19, el 2020, que el Josep Catà Güell, posant ordre i restaurant objectes antics de la família els va descobrir.

Més endavant, el 2021, en el marc d'unes activitats relacionades amb la Guerra Civil organitzades per l'entitat cultural La Cumprativa de Llorenç del Penedès, on s'oferien caminades per escenaris de guerra de l'entorn i visites a espais de memorial, Josep Catà Güell va oferir aquest material per muntar una exposició.

A partir d'aquí la família Catà Huguet es va posar en contacte amb els historiadors i amics Marta Coll Marlès i Marc Morales Fernández i aquests van analitzar totes les portades.

Del seu estudi va néixer l'exposició: “la Guerra en Portada”, una selecció de les 60 portades més interessants i impactants, agrupades en tres grans blocs: El Front d'Aragó, Curiositats i Fets Històrics.

A part de les portades emmarcades, aquesta exposició es complementa amb una sèrie de làmines editades perla revista Sàpiens sobre cartells de l'època i amb una petita mostra de fotografies de gravats a les parets d'un punt de vigilància aèria. A tot el conjunt d'elements  se'ls ha donat tractament gràfic específic amb documents explicatius de cada bloc i un panell introductori.” (Família Catà Huguet)

Mitjançant aquesta exposició descobrirem informació detallada dels primers anys de la guerra civil a través del testimoni de la premsa escrita.

L’espai dedicat a exposicions temporals del Museu Terracota deixarà durant uns dies les arts plàstiques, s’ocuparà de la història i concretament de la guerra, malauradament un tema que sempre està present en la nostra societat ja que, aquesta exposició es va estrenar coincidint amb l'inici del conflicte d'Ucraïna, el febrer del 2022 i després quan es va preparar una presentació escrita per donar-la a conèixer, va esclatar el conflicte entre Israel i Palestina, pel que, parlar de la Guerra Civil espanyola és parlar d'un tema actual.

L’acte d’inauguració de l’exposició tindrà lloc dissabte 1 de juny, a les 20.00 h, al Museu Terracota i anirà a càrrec dels historiadors: Marta Coll i Marc Morales i del propietari de les portades: Josep Catà Güell. Explicaran l'origen de les portades que conformen l’exposició, la forma com s'han organitzat, la història dels fets que s'hi mostren i molts detalls interessants i curiosos de les fotografies que apareixen.

Us recordem que l’horari del Museu Terracota, és: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00 h